Previziunile economice – rahat in ploaie?

Citeam pe mediafax mai devreme un articol.

Teoretic inc ateva luni vom trai mai bine. Mai bine pe hartie, ca e nu inteleg unde e cresterea economica de care vorbesc ministrul moliceanu si finantistul bozganian.

Activitatea din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi cea din sectorul de servicii va creşte, în intervalul septembrie-noiembrie, iar în construcţii se va manifesta o tendinţă de stabilitate, potrivit unui sondaj efectuat de INS în rândul managerilor mai multor companii.

Managerii întreprinderilor din industria prelucrătoare estimează pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei, atât pe total (sold conjunctural +18%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Optimismul este mai pronunţat în rândul managerilor din întreprinderile cu 250-499 salariaţi (sold conjunctural +34%).

Pe total industrie prelucrătoare numărul de salariaţi va avea o tendinţă de stabilitate (77% din opiniile exprimate), iar pentru preţurile produselor industriale se prognozează o tendinţă ascendentă (sold conjunctural +25%).

Pentru sectorul construcţiilor, conform estimărilor din luna septembrie 2008, în următoarele trei luni, se prognozează o tendinţă de stabilitate a volumului producţiei şi a stocului de contracte şi comenzi din construcţii (68% din total opinii exprimate, respectiv 69%).

Aceeaşi tendinţă de stabilitate pe ansamblul sectorului se preconizează şi pentru numărul de salariaţi, potrivit a 76% din estimări.

În schimb managerii estimează o creştere a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +38%).

În sectorul comerţului, managerii societăţilor comerciale prognozează pentru următoarele trei luni ale anului 2008 o creştere a vânzărilor de mărfuri, pe total activitate (sold conjunctural +34%).

Conform previziunilor celor intervievaţi, situaţia economică îşi va menţine trendul pozitiv (sold conjunctural +41%).

Comenzile de mărfuri adresate furnizorilor vor avea o evoluţie pozitivă (sold conjunctural +27%).

În luna septembrie, volumul stocurilor de mărfuri se apreciază că va rămâne la un nivel optim pentru buna desfăşurare a activităţii de comerţ cu amănuntul, potrivit a 95% din opiniile exprimate.

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi din acest sector (+11% sold conjunctural), iar preţurile de vânzare cu amănuntul se vor majora (sold conjunctural +36%).

Situaţia economică din sectorul de servicii, în ultimele trei luni, a fost apreciată ca fiind bună, atât pe total activitate (sold conjunctural +24%), cât şi pe grupe de mărime a întreprinderilor.

Pe primul loc în aprecierea creşterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situează întreprinderile mari (250-499 de salariaţi) la care soldul conjunctural înregistrat este de +49%, urmate de întreprinderile mijlocii (50-249 de salariaţi), cu un sold conjunctural de +37% şi întreprinderile mici (1-49 de salariaţi), sold conjunctural de +24%.

Conform estimărilor din luna septembrie 2008, cererea de servicii (cifra de afaceri) îşi va menţine, pentru următoarele trei luni, trendul ascendent pe ansamblul sectorului (sold conjunctural +28%).

În sectorul de servicii se estimează pentru următoarele trei luni o uşoară creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).

După opinia managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor înregistra o creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Am scris italic articolul citat, sa nu se mai trezeasca vreun dobitoc sa comenteze – cand de fapt tot el face spam cu articole de pe cancan si hotnews.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: