fonduri structurale

Fondurile structurale: un instrument de dezvoltare sau o himeră…?

Aşa cum toată lumea ştie, de la 1 ianuarie 2007 fondurile structurale ar fi trebuit să aducă o importantă susţinere pentru sectorul productiv şi dezvoltarea rurală. „Ar fi trebuit” pentru că în multe cazuri acestea nu au fost finalizate nici în prezent. Şi mai mult de atât, cele care au fost finalizate au mari lacune, lasă loc de interpretări pentru comisiile de evaluare şi nu asigură întotdeauna posibilitatea unei concurenţe deschise.

Să considerăm şi exemplul concret al FEADR, Măsurile 121, 123 şi 322: ghidul solicitantului – care conţine procedurile de întocmire a aplicaţiilor precum şi formatul documentelor solicitate la depunere – a fost publicat în ultima zi a lunii februarie 2008. Cu o nonşalanţă uimitoare, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit – APDRP, au prevăzut începerea depunerii proiectelor, a doua zi, fiind o sâmbătă, ci în 3 martie, prima zi lucrătoare.

Ar fi interesant de ştiut câte dosare de finanţare au fost depuse în primele săptămâni la Centrele Regionale, după care vine firesc şi întrebarea: cum este posibil ca în câteva zile să întocmeşti un dosar, când numai parcurgerea sutelor de pagini de documentaţie durează atât?!! Rămânem cu gustul amar din ultimii ani, al transparenţei scriptice şi lipsei de informare privind accesarea acestor fonduri şi cu gândul la împământenita sacoşă cu „atenţii”…

După râurile de cerneală care au curs pentru promovarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, la lansarea oficială constatăm că fondurile nerambursabile disponibile în 2008 pentru modernizarea întreprinderilor mici şi mijlocii prin investiţii mari în sectorul productiv sunt puţin peste 50 mil. Euro, împărţiţi în două scheme de finanţare, în funcţie de valoarea ajutorului nerambursabil acordat: până la 250.000 Euro, respectiv între 250.000 şi 1.500.000 Euro.

O altă problemă extrem de sensibilă şi care poate ridica numeroase controverse este cea legată de atribuirea contractelor. Astfel, în cazul în care un proiect beneficiază de o finanţare nerambursabilă mai mare de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, trebuie urmate proceduri clare, dar totuşi distincte de la un program de finanţare la altul. Şi iarăşi sunt diferenţe între procedurile pentru investiţiile în sectorul agro-alimentar şi cele aplicabile în cazul investiţiilor în sectorul productiv.

Dacă în cazul investiţiilor derulate prin FEADR, orice beneficiar poate atribui direct orice contract cu valoarea sub 50.000, respectiv prin 3 oferte comparabile, dacă valoarea este mai mare de 50.000 Euro, în cazul investiţiilor derulate prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, pentru orice cheltuială – fie ea şi de 5.000 Euro, este necesară publicarea unui anunţ într-un cotidian local/naţional şi întocmirea unui dosar de achiziţii. În prezent nu există un model standard pentru documentele care trebuie să fie incluse în acest dosar, dar este cert că la momentul evaluării acesta va fi analizat „conform procedurilor”. De unde şi posibilitatea ca unele cheltuieli să nu fie acceptate la plată ulterior pe motivul nerespectării … procedurilor.

Ne întrebăm atunci: cum se poate recupera decalajul de productivitate care separă din punct de vedere industrial de statele vest europene când bugetul disponibil pentru investiţii în sectorul agro-alimentar este de departe mai mare decât cel alocat sectorului productiv iar procedurile de atribuire a contractelor sunt mult mai restrictive in cazul celor din urma?

Cel mai probabil răspunsul la această întrebare ne va fi dat la finele perioadei 2007-2013, prin indicatori de performaţă industrială cosmetizaţi din belşug şi un nivel de trai îmbunătăţit prin metode statistico-matematice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: