criza forteaza IMM sa se reorganizeze

Criza financiara de pe piata globala este resimtita din plin de companiile mici si mijlocii, si, cel mai probabil, de aceste efecte nu vor fi scutiti nici jucatorii mici din piata locala. Deja, sustin unii consultanti, stagnarea sau regresul in domenii, precum imobiliar, constructii, comert sau industrie incep sa-si faca simtite efectele.

“Cea mai buna strategie pentru cei care au afaceri mici este sa-si restranga activitatea. Cele mai multe probleme le au companiile din imobiliare. Din datele pe care le am, sunt 2.500 de companii din domeniu care sunt aproape de faliment. Si in constructii, companiile au o infrastructura mare, forta de munca, de exemplu, care va trebui concediata, odata ce constructiile ridicate de ei vor ramane nevandute”, spune Petre Nicolae, manager general al companiei de consultanta manageriala strategica, CBC Romania.

In contextul in care bancile comerciale devin tot mai afectate de criza globala a sistemului financiar, companiile mici si mijlocii trebuie sa gaseasca alte solutii de finantare. In intampinarea nevoilor lor, UE, prin ministrii de Finante ai statelor membre, a luat in discutie, la inceputul saptaminii trecute, propunerea de a dubla imprumuturile publice pentru acest segment prin intermediul propriei divizii de creditare publica, Banca Europeana pentru Investitii.

O alta reactie a venit din partea investitorilor privati, una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala si de Est, anuntand ca a strans 100 de milioane de euro pentru a face investitii in intreprinderi mici si mijlocii (IMM), in special din Romania si Polonia.

Conform propunerii analizate la Nisa de ministrii de Finante ai Uniunii Europene pentru urmatorii trei ani, sumele incluse in programul de finantare dedicat afacerilor mici si mijlocii vor ajunge la 30 miliarde euro, de doua ori peste media obisnuita a imprumuturilor acordate de institutie pentru acest sector.

Oficialii au solicitat mai multe credite din partea institutiei de credit pentru IMM-uri, pentru a asigura finantarea acestor firme, pe masura ce incetinirea cresterii economice ingreuneaza obtinerea de imprumuturi de la bancile comerciale, afectate de criza globala. “Nu adoptam o politica de asteptare si nu vom sta cu mainile in san. Trebuie sa ne asiguram ca economiile noastre sunt performante”, a declarat ministrul Economiei de la Paris, Christine Lagarde, citata de agentiile de stiri.

Europarlamentarul roman Iuliu Winkler spune ca programul de finantare de 30 miliarde euro, care face parte din pachetul legislativ “Small bussines Act”, urmeaza sa fie dezbatut luna viitoare in Parlamentul European si in Comisia Europeana.

“IMM-urile au nevoie de mai multe credite din partea institutiei de credit pentru IMM-uri, pentru a asigura mentinerea economiei europene in competitie cu celelalte economii. Nu cred ca aceasta masura a fost luata in urma crizei globale a sistemului financiar”, a mai precizat europarlamentarul. Potrivit ultimelor statistici disponibile, in Uniunea Europeana, 99% dintre companii sunt reprezentate de IMM-uri, in care lucreaza peste 75 milioane de persoane.

O alta solutie in sprijinul IMM-urilor a venit si din partea sectorului privat. Enterprise Investors (EI), una dintre cele mai mari firme de private equity din Europa Centrala, controlat de fundatia familiei George Kaiser, a anuntat recent ca va investi 20-25 milioane de euro in Romania, prin intermediul primului sau fond de venture capital (cu capital de risc) care totalizeaza 100 milioane de euro. Enterprise Venture Fund I va realiza investitii cuprinse intre un milion si cinci milioane de euro pentru fiecare proiect si va finanta cresterea IMM-urilor din sectorul tehnologic sau din alte sectoare din Romania, Polonia si din alte tari din Europa Centrala si de Est. Alte sectoare in care fondul ar putea investi sunt retailul, productia, serviciile financiare si bunurile de consum. “Am colectat acest fond ca raspuns la imensa cerere din partea companiilor mai mici pentru finantare cu private equity sau cu venture capital”, a declarat in comunicat Jacek Siwicki, presedintele EI. Tinta fondului sunt firmele cu cifra de afaceri de cinci milioane de euro, care sa asigure un profit reprezentand de trei ori suma investita initial pe o perioada de trei-patru ani.

“Am primit foarte multe solicitari pentru investitii mai mici decat cele pe care EI le face prin celelalte fonduri. In ultimele cinci luni am analizat 190 de proiecte, dintre care cu zece am ramas, in continuare, in contact. Sunt companii atat din Romania, cat si din alte tari din zona. Pentru acest an, credem ca vom incheia doua tranzactii”, a declarat Rafal Bator, partener in cadrul EI. Enterprise Venture Fund I ar putea investi circa 20% din capital, adica aproximativ 20-25 milioane de euro, prin incheierea a unu-doua tranzactii pe an, a precizat Bator. Strategia fondului este de a prelua participatii minoritare, in jur de 20-25%, spre deosebire de celelalte vehicule ale companiei, care vizeaza detineri majoritare la firme mature si cu pozitii dominante pe piata.

Cristian Nacu, partener in cadrul EI considera ca, desi accesul la credite a fost ingreunat, limitand posibilitatile companiilor de a se finanta pentru dezvoltare, antreprenorii romani nu si-au reevaluat activele. “Cred ca antreprenorii romani si-au amanat planurile de dezvoltare, altfel nu se explica faptul ca si in conditiile in care au acces mai greu la credite, tin la distanta fondurile de investitii prin mentinerea preturilor la active”, a mai spus Nacu.

Prin incheierea noului fond, sumele totale colectate de EI se ridica la 1,7 miliarde euro, din care a investit, pana in prezent, 1,1 miliarde euro in 108 companii din Polonia, Romania, Slovacia, Bulgaria, Cehia si tarile baltice. Compania este prezenta din anul 1999 si in Romania, unde a investit 100 milioane de euro in cinci companii, dintre care doar in trei mai detine participatii. Sursa: standard punct ro.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: