moneda euro

Euro (EUR sau €) este moneda comună pentru cele mai multe state din Uniunea Europeană. Monedele şi bancnotele Euro (vezi Bancnote euro) au intrat în circulaţie pe 1 ianuarie 2002, dar anul emiterii monedelor poate să meargă înapoi până în anul 1999, când moneda a fost oficial stabilită.

Un euro este divizat în 100 cenţi şi exitsă opt denominaţii diferite: 1, 2, 5, 10, 20, 50 euro-centi, 1 si 2 Euro.

Fiecare ţară participantă la Euro are propriul său design pe partea naţională a monedei, care variază de prezentarea efigiei monarhului pe monede (ex. Belgia) până la un desen diferit pentru fiecare monedă (ex. Italia). Totuşi, toate monedele conţin din nou cele 12 stele într-un fel sau altul şi pe această parte.

Deşi nu sunt state membre ale UE, Monaco, San Marino şi Vatican au de asemenea monede euro ce conţin o parte naţională, dar acestea nu sunt destinate circulaţiei, ci mai degrabă colecţionarilor de monede. Monedele din Monaco prezintă stema şi sigiliul familiei regale şi portretul conducătorului curent, Prinţul Rainier III; cele din San Marino prezintă diverse turnuri şi clădiri publice din mica naţiune, precum şi stema naţională iar monedele din Vatican prezintă portretul Papei Ioan Paul al II-lea. Existenţa unor monede cu efigia unui lider religios a cauzat unele controverse în anumite ţări precum Franţa.

În afara monedelor de circulaţie, au fost emise, pentru scopuri numismatice, monede cu valoarea nominală de 1/4 euro, 5 euro, 8 euro, 10 euro, 12 euro, 20 euro, 25 euro, 50 euro, 100 euro şi 200 euro, în special din metale nobile.

Articole asemanatoare: cursul euro in timp real

Anunțuri

Un răspuns

  1. […] Acel “ceva” erau, de fapt, cei 999 de Euro care faceau ca masina sa aiba un pret sub 15.000. Cu un Euro! Dar era paispe mii si ceva, iar omul parea atat de convins de asta, incat  pierdut, in cele din […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: